Наблюдаваме зрелищен лунен феномен тази нощ
Наблюдаваме зрелищен лунен феномен тази нощ / Thinkstock/Getty Images

Тази нощ от територията на България ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение. То ще започне минути след 4 часа на 28 септември. Пикът на затъмнението ще бъде в 05.11 ч. Тази година астрономическото явление е особено специално, защото Луната е изключително близо до своя перигей и ще бъде само на около 366 хиляди километра от Земята.

В нощта в неделя срещу понеделник ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение. Тогава Луната ще застане в една линия със Земята и Слънцето и ще бъде покрита от сянката на нашата планета. Пълната фаза на лунното затъмнение ще продължи 1 час и 12 минути каза Венцислав Кръстев от Астрономическа асоциация в София. Затъмнението ще започне в 4.08 часа, когато за първи път лунният диск ще се срещне със земната сянка. Пълната фаза ще започне в 5.11 часа и ще продължи до 6.20 часа, а краят ще настъпи около 7.27 часа.

Пълното лунно затъмнение е сравнително често срещано астрономическо явление, повтарящо се един или два пъти годишно. Този път обаче е по-специално, защото луната ще бъде до най-близката си точка до Земята.

 

По време на затъмнението Луната ще се намира изключително близо до своя перигей, тоест тя ще бъде на около 366 000 километра и лунният диск ще бъде малко по-голям. 
В ранните часове на 28 август Луната ще бъде видима на западния хоризонт. 
По време на максималната фаза Луната ще се намира на височина около 16.5 градуса над хоризонта, което означава, тя ще се намира на „юмрук и половина-два над хоризонта",
При хубаво време лунното затъмнение ще може да се наблюдава от територията на цялата страна.