Мъж загина в пещера в Котленския балкан
Мъж загина в пещера в Котленския балкан / Дарик Сливен, архив

47-годишен мъж е загинал при падане в пещера в Котленския балкан, съобщиха от Планинската спасителна служба в Сливен. На 27 февруари в 9.10 ч. началникът на службата Пенко Райков е получил сигнал от Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на  населението” в Сливен, че в планината над село Кипилово е станало нещастие. Планинските спасители от отряда са се организирали и в 10.00 часа са тръгнали към мястото на инцидента.

Придружени от служител на котленската полиция спасителите в 12.30 ч. били на мястото на нещастието. Според Пенко Райков трима души са се опитали да влязат в пещерата, дълбока 30 м. „Заварихме там спусната 20-метрова стълба и въжета. Един от тримата - Константин Костадинов от с. Ягода, област Стара Загора се е опитал да влезе в пещерата, вероятно необезопасен. Подхлъзнал се е на мокрия терен и е паднал вътре от височина 20-25 метра. От другия участник разбрахме, че Константин вече имал няколко слизания в същата пещера” – каза Райков. Според него не е сигурно дали става въпрос за иманярство. Тримата носели камера и фотоапарат, но целта на слизането в пещерата за спасителите останала неясна.

При пристигането на спасителния отряд на мястото бил само един от групата, който подал сигнал в полицията за нещастието, той казал, че загиналият дори не успял да извика при падането. Третият от групата липсвал. По непотвърдена информация той е бизнесмен и вероятно е финансирал експедицията.

Акцията по изкарване на тялото продължила три часа, каза още Пенко Райков. Началникът на  отряда на ПСС благодари на Иван Черкезов, който поел риска и влязъл в пещерата, за да подготви тялото за изваждане. Също така и на д-р Евгений Тенчев, Андон Димов и Никола Урумов, които активно са участвали при изграждането на установката и транспортиране на тялото до мястото, където е чакала линейката на Спешна помощ. Благодари и на служителите от пожарната, които активно участвали в операцията.

По случая работят служители на РУ „Полиция” – Котел. Няма данни за насилствена смърт, казаха от областната дирекция на полицията в Сливен, касае се за нещастун случай. Сигнал в полицията е бил подаден в 20,20 ч. на 26 февруари, а мъжът паднал в пещерата по обед същия ден.