Маскараден фестивал „Кукерландия” Ямбол 2009
Маскараден фестивал „Кукерландия” Ямбол 2009 / netinfo
Близо 100 покани до общини и кметства от цяла България са изпратени за участие в националния Маскараден фестивал „Кукерландия” Ямбол 2009 г.

Празникът ще се проведе на 28 февруари на площадното пространство пред община Ямбол. Новото в тазгодишното издание са увеличеният награден фонд – от 2 500 на 4000 лв., включването на допълнителни награди – за най-млад и най-възрастен участник.

След приключване на конкурсното представяне участниците ще се разделят на три лъча и ще дефилират по кварталите, съобщиха от общинския пресцентър.

Освен традиционния Международен фотоконкурс и фотоизложба „Кукерландия” – Ямбол 2009”, на самия ден, отново в залите на Художествена галерия „Жорж Папазов” ще бъде представена художествена изложба „Кукерландия” с произведения на ямболски художници.

Ден преди това, на 27 февруари, Регионалният исторически музей в Ямбол ще бъде домакин на кръгла маса „Кукерландия”, а в Къща-музей „Васил Карагьозов” ще бъде наредена изложба „Кукерски маски от Ямболско”.

В Маскарадния фестивал могат да участват групи от цялата страна – кукери, джамали, бабугери, старци, бразаи и други, които представят специфичния за региона (населеното място) празник на маскираните игри и показват характерните за местната традиция словесен, музикален и пластичен диалект, типични персонажи, традиционни маски и облекло.

Представянето става в две категории: детски – с участници до 14-годишна възраст и големи. Групите ще бъдат оценявани от жури, съставено от изявени български етнолози и фолклористи. Негов председател е проф. д-р Рачко Попов – директор на Етнографски институт с музей при БАН.