Мартин Славов: В Сливен вече има инвеститори, кандидатите за власт ги забравиха, но обещават да търсят нови
Мартин Славов: В Сливен вече има инвеститори, кандидатите за власт ги забравиха, но обещават да търсят нови / Единни за Сливен

"Не можем да обещаваме само чуждестранни инвеститори. Общината трябва да се обърне с лице към местния бизнес и да му подаде ръка. Не е вярно, че общината е рамкирана и няма възможности да работи за бизнеса.". Това заяви по време на дебата за Сливен по БНТ Мартин Славов, кандидат за кмет и водач на листата на „Единни за Сливен".

Славов репликира кандидатът на ГЕРБ Стефан Радев, по темата за чуждите инвестиции в Сливен с въпроса „От къде ще дойдат чуждите инвеститори?". Според него инвестиционният климат и в България, и в Европа е лош, а политическата нестабилност не дават много надежди за нови големи инвеститори. Славов припомни и думите на вицепремиера Томсилав Дончев, че до 2023 г. европейските фондове ще са основният инвестиционен ресурс в общините.

„Вече имаме местни инвеститори, местният малък и среден бизнес, който е теглил кредити, работи и плаща данъци тук. Първо той трябва да бъде в центъра на политиката на общината, която чрез отделни инициативи да го подкрепи", заяви още Мартин Славов.

В огласения по-рано План за Сливен на „Единни за Сливен" са предвидени конкретни мерки за решаване на проблема с кадрите, създаване на борса за насърчаване на местни производители и преработватели, кампания на общината за насърчаване и реклама на сливенска продукция „Изберете сливенското", създаване на клъстери и бизнессдружения за насърчаване на износа.
„Ние имаме план за Сливен и в него освен „Какво", казваме и „Как" ще го направим и аз мисля, че това е най-важното", обяви Славов пред БНТ.

Според него през икономиката ще мине и решаването на темата с ромите в общината. Той припомни, че преди години заетостта сред тях е спирала всички проблеми.

„Нужни са икономически лостове и заетост, а не репресии и отряди. Има начин общината също да влияе на този процес, включително и ако има воля да върне чистотата, озеленяването, сметосъбирането и сметоизвозването в общинските дейности", каза Славов. В момента те са изнесени и във външни фирми, на които не може да бъде повлияно да наемат нискоквалифицирани работници, каквито са основно ромите.

Купуването и продаването на гласове е престъпление