Мартин Славов: Кметовете станаха дилъри на обществени поръчки и евросредства
Мартин Славов: Кметовете станаха дилъри на обществени поръчки и евросредства / Единни за Сливен

„Кметовете в последните мандати станаха дилъри на обществени поръчки, чрез които завишават цените на услугите и гражданите плащат скъпо и прескъпо, за да могат конкретни фирми да изпълняват конкретни поръчки", заяви Мартин Славов по време на дебата за Сливен в по БНТ Мартин Славов, кандидат за кмет и водач на листата на „Единни за Сливен".
Според него на тези избори големите партии са показали една своя голяма слабост - липсата на местна политика. „И ГЕРБ, и БСП превърнаха изборите в едно състезание за кметското място, за да могат да обслужват свои кръгове и да усвояват европейски средства наготово. Политиката всъщност се свежда само до това, до едно разпределение на готови средства и нищо повече.", заяви Славов.

Кандидатът на „Единни за Сливен" обяви, че през последните 12 години в СЛивен се наблюдава традиция в трупането на общински дългове и неразумно, но съвсем тенденциозно, харчене и завишаване на цени. „Така беше и при двата мандата на г-н Лечков, особено при втория, когато бяха теглени два кредита, които сега се обслужват от следващия кмет. Така е и сега.", каза още Мартин Славов.

Според него решението е спазване на чисти правила и общината да се върне на мястото си на стопанин на града, а не на разпределител на готови средства. Задача на кметът е да осигури стабилност и устойчивост на собствените приходи чрез управление на пазарен принцип на общинската собственост и ресурс, но затова трябва да спрат разпродажбите.

„Много се говори и се спекулира с европейските проекти, да, има европейски проекти. Проблемът е, че се правят проекти, за да се вземат парите. В Сливен общината трябва да търси пари за належащите нужди на града.", каза още Славов.

Според него най-сериозният проблем на Сливен, който трябва да бъде решен в момента е Пречиствателната станция за питейна вода. „Хората пият вода всеки ден, а от тръбите тече кал, а в същото време се правят проекти за стимулиране консумацията на риба, например. 16 млн. не са много за здравето на хората", заяви Славов.

Решението за Пречиствателната станция е силен натиск от страна на общината към държавата и решение за смесена собственост или преминаване на собствеността в ръцете на общината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.