Майки на деца с увреждания на протестно шествие в Сливен
Майки на деца с увреждания на протестно шествие в Сливен / Дарик Сливен

Майки на деца с увреждания, близки и лични асистенти протестираха в Сливен.

Пред сградата на общината протестиращите изразиха проблемите.

Исканията на родителите на деца с увреждания са да получат статут като на приемните майки. „Трудът на приемните майки се заплаща, те имат трудов стаж, право на отпуск, и са осигурени за всички случаи в закона. Докато родителите на деца с увреждания са оставени на произвола на съдбата. Друго искане е всеки човек с увреждания да разполага с лична помощ, сам да я определя и да разполага с нея, да може сам да наема човек, който да го гледа, или ако е дете с трайно увреждане, родителят да наеме човек или той сам да гледа детето си, и да получава средства за труда, който полага. Сега държавата дава за децата под 18-годишна възраст около 340 лева, от които 240 лв. са нещо като пенсия, и 100 лв. - детски. Родителят не получава нищо от държавата. Единственото, което общините осигуряват, са програмите за лични асистенти, в които не е сигурно дали ще успеят да се включат, тъй като условията се задават от ЕС. Много хора са ощетени, много родители и хора, които гледат близките си вкъщи като лични асистенти. Понякога личният асистент е одобрен, а човекът с увреждания - не, и обратното. Това са безумия. Сега тръгна нова програма за лични асистенти в община Сливен. Ощетени сме от това, че ще се заплащат само 4 часа от труда ни", заяви Нина Содаджиева, един от организаторите на протеста и майка на дете с увреждания.

Майки на деца с увреждания на протестно шествие в Сливен
netinfo

За община Сливен свободните места за лични асистенти са 65, а нуждаещите се са над 160 души.

„Това е абсурд! Как ще гледаш детето си 2 часа, а после ще го оставиш, за да отидеш при друг потребител и да го обслужваш още 2 часа? Затова сме на улицата, търсим алтернатива", добави още Содаджиева.

Майки на деца с увреждания на протестно шествие в Сливен
netinfo

Протестиращите са провери срещас с кмета, депутати, УНИЦЕФ, изпратени са и жалби до социалното министерство.

Шествието започна от площада пред НТС, премина по Ларгото и стигна до площада пред общината. Протестиращите носеха плакати и национални трибагреници, и подаряваха на гражданите пречупени цветя - като символ на пречупени надежди.