Изложението „Стекспо” с международен успех

Стефан Караджово
Стефан Караджово / община Болярово
За втора поредна година Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България успя да събере на едно място представители на всички участници във веригата на производството и реализацията на качествено телешко и говеждо месо у нас. Фермери и предприемачи от цялата страна имаха възможност да се запознаят отблизо и на практика с основните технологии на развъждане и отглеждане, с ветеринарно-медицинските дейности, качественото хранене и маркетинга на готовата продукция в село Стефан Караджово.
         
  Сред гостите бяха кметът на община Болярово Христо Христов, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, заместник-кметът Нина Терзиева, секретарят Мария Чанева, народния представител от област Ямбол Атанас Мерджанов, кметът на община Средец Иван Жабов и др.
         
Председателят на Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България Стоян Чуканов сподели, че „СТЕКСПО – тенденциите в месодайното говедовъдство на живо надхвърля границите на страната ни и се очертава да стане традиция, която най-вече цели да покаже, че има бъдеще в месодайното говедовъдство, да насърчи българските фермери да се развиват, да бъдат запознати и отворени към съвременните иновативни решения, прилагани в световен мащаб от най-добрите в тази сфера.

Стефан Караджово
община Болярово


Ути Бъчваров изрази радостта си да е отново сред всички тях и да има възможност да готви с това превъзходно качество месо. Произведено в България – особена гордост за нас, всичко произведено родно. Щастлив е, сподели той, че днес е сред поканените български готвачи, които ще демонстрират качествата на българското месо, което освен да бъде търсено на родната трапеза, все повече възвръща позициите си на европейските пазари.
      
   По време на събитието бяха представени тенденциите в сектора, съвременните начини за хранене и отглеждане, ветеринарните и хигиенните изисквания. Специално внимание тази година бе отделено и на пазара на говеждо месо и възможностите за директни доставки до големите търговски вериги. През втория ден се проведе национална изложба с чистопородни месодайни животни. 90 животни от 9 породи бяха изложени от 20 ферми-развъдници. Фокус бе програмата е конкурса за бик шампион за породата „Абърдийн Ангус“ и специална теренна презентация на Pedigree Месодаен Симентал. Програмата през първия ден бе съпътствана с официална гурме вечеря - приготвена от млад и талантлив екип от Перу и България - базиран на българско говеждо.
      

На СТЕКСПО 2017 бяха представени 9 породи говеда, крави с телета, юници, разплодни бикове и комерсиални кръстоски. За първи път се проведе изложбен конкурс за породата „Абърдийн Ангус“ /млади бикове до 2 г/. За първи път на изложение бяха представени италианските породи „Кианина“, „Маркиджана“, „Пиемонтес“ както и немски „pedigree Месодаен Симентал“. „Кианина“ е една от най-едрите породи в света.