/ DarikNews.bg, архив
Над 130 надзиратели и административен персонал от затвора и ареста в Сливен са се подписали в подписката „Европа и за нас“, инициирана от Синдиката на служителите на затворите в България, съобщи Зарафинка Кръстева, от Синдикалната организация на служителите в сливенския затвор.

Исканията са за изравняване на възнагражденията на служителите в сектор „Сигурност“ с останалите служби в МВР, увеличаване на броя на служителите и подобряване на условията на труд.

„Настояваме държавните институции да не остават безучастни свидетели на социалното напрежение в затворите и да предприемат незабавни действия, с които да се гарантира възстановяването на социалната справедливост в Сектор „Сигурност“, се казва в текста на петицията.

Подписката ще бъде отворена до 21 март, след което ще бъде изпратена до Министерски съвет, Министерството на правосъдието, Народното събрание и до Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете.

Надзирателите от затвора в Сливен ще излязат на протест и на 26 март от 12.00 часа, пред резиденция Бояна, когато с лозунги на английски ще призоват за намеса на институциите на ЕС в решаването на проблемите в българските затвори.

Протестът ще бъде по време на Конференцията за създаване на обща европейска прокуратура (ЕРРО).