Горските без отпуск в сезона на кражбите
Горските без отпуск в сезона на кражбите / netinfo
Горските стражари няма да бъдат пускани в отпуск, за да реагират на нарушения, свързани с кражби на дърва, съобщи директорът на Държавно горско стопанство Сливен Александър Василев. С идването на студа започват организираните набези на групи, които се занимават с незаконна сеч.

Тази година ще затегнем контрола и предвид новия закон за горите, криминализирането на кражбите, както и по-строгите санкции за крадците на дървесина, очакваме много по-малко кражби”, заяви Александър Василев.

След промяната в закона актовете минават през прокуратурата. Спрямо системните нарушители се налагат по-строги санкции, както и ограничителни мерки като спиране на помощи.

„Наказанията за тези кражби са много малки, смята инженер Наташа Горнишка,лесничей в Горското стопанство - Сливен. Един пространствен кубик дърва струва само около 28 лева с ДДС и размерът на щетите като левова равностойност е малък и това дава основание да не се образуват съдебни дела. Освен това няма събираемост на глобите, казва Горнишка: Преписките се трупат в Агенцията по вземанията с години. От 300 до 500 преписки годишно се изпращат от горско стопанство, казва Горнишка.

„Най-добре оборудвани са ромските групи крадци на дървесина от сливенското село Чинтулово”, разказа още шефът на горското. Те имат десет мотора с кош, специално пригодени за извозване на дърва, както и резачки. Те действа ударно, много добре организирано и след като насекат материал се изтеглят скоростно с натоварената на модифицираните мотоциклети плячка. Циганите от другите села засега ползвали традиционните конски каруци. В Селиминово, Тополчане и Сотиря работели с брадви, като изсичали дърветата не до дъно, а на височина удобна за бърз замах.

30 декара широколистни гори са били вандалски изсечени миналата година само в района на село Гавраилово. От горското са засичали гастролиращи крадци, които пристигали от Стралджа, Ямболско. Само преди десетина дни горските хванали и българска банда, която рязала сурови дърва с резачка. Нарушителите опитали да се оправдаят с разрешително за събиране на сухи клони и листна маса.

Той припомни, че преди години незаконната сеч е била масова, понеже актовете на горските стражари не са минавали през съда. „Хората крадяха масово с автомобили и резачки. Палеха се цели гори, защото обгорялата дървесина е негодна за нищо и се продава на половин цена.”