посещение външно министерство
посещение външно министерство / ПП ГЕРБ Сливен
30 младежи от ГЕРБ – Сливен, Котел и Твърдица посетиха МВнР. Те имаха възможност да разгледат дипломатическото ведомство, да се запознаят с основната дейност на институцията, на дипломатическия протокол и церемониал, и да разговарят с негови представители.

Те разговаряха с председателя на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев. Пред младежите заместник – министърът обяви, че една от основните задачи на Министерството е институцията да става все по – достъпна за младите хора. „Българската дипломация в момента работи много активно.

Води се изключително дейна външна политика. Според мен България никога не се е намирала в такава добра външно -политическа форма, както сега”, заяви зам.-външният министър. Георг Георгиев уточни, че в края на 2017 година Министерството на външните работи може да се похвали не само с отлични двустранни отношения с множество държави, но и с отличната оценка за подготовката на предстоящото европредседателство.

МГЕРБ
ПП ГЕРБ Сливен


Заместник-министърът обяви още, че повече от 20 години българска официална делегация, на такова високо ниво, не е посещавала Саудитска Арабия. „Посещението на министър-председателя Бойко Борисов отваря възможности за търговско – икономически обмен и други дейности, които в бъдеще ще можем да развием”, каза още Георг Георгиев.

Пред младежите той обяви, че до месец се очаква откриване на българско посолство в Рияд, което ще открие дипломатическия път и възможностите за взаимни отношения, контакти и инвестиции. Според зам.-външният министър най – важното събитие за България е предстоящото европредседателство.

"България е напълно готова да поеме председателството на Съвета на ЕС. Едно от най-големите удолетворения за нас е това, че и други държави-членки на Съюза припознаха нашите приоритети като свои. Решени сме да работим изключително активно за евроинтеграцията на Западните Балкани и това се вижда от активната ни външна политика към региона", каза Георгиев.

Според зам.-министъра, посещението на МГЕРБ-Сливен съвпада с важно събитие за страната ни като отпадането на визите за Канада от днес. Георг Георгиев разясни начините за предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада и условията, на които трябва да отговарят кандидатите.

Освен важните въпроси, които стоят на дневен пред външната политика на Република България, зам.-министър Георгиев представи и работата за намаляване и премахване на роуминг таксите в ЕС, договора за добросъседство, подписан с Република Македония и работата за завръщането на българите в страната, която има най-голяма нужда от тях.

Георг Георгиев призовава младежите да бъдат взискателни към себе си и към всичко, което по един или друг начин петни името на България. „Политическата и икономическа ситуация в страната ни е стабилна, въпреки спекулациите с фалшивите новини върху имиджа на България. Следете внимателно всичко, което се случва в страната ни и сигналите, които се излъчват към нас.

Прецезирайте информацията, която четете, и която достига до вас. Бъдете взискателни към вас самите, за да се избегне насаждане на усещане, че в България нещата не са наред”, заяви заместник-външният министър.