/ Добринка Славова
Долетя първия бял щъркел в село Самуилово, съобщиха жители на селото. Новината потвърди и кметът на селото Пламена Костадинова. Тя разказа, че обикновено пристига един щъркел, който подготвя гнездото за своя партньор.

Птицата е долетяла в началото на миналата седмица, и очаква да пристигнат и другите обитатели на щъркеловата колония. Щъркелите са любимци и на жителите и на преминаващите през селото. Дъбовете в местния парк, върху които гнездят птиците, обаче са много стари и изсъхват. Затова  и едно от гнездата е било разрушено.

Самуилово
Добринка Славова

Две от двойките са избрали да обитават изкуствени гнезда върху електрически стълбове.Общо седем двойки бели щъркели обитават върху няколко вековни дъба и изкуствени гнезда върху електрически стълбове. Преди години в Самуилово се намирала най-голямата естествена колония на бял щъркел на Балканския полуостров - около 20 гнезда. По данни на Седмото международно преброяване на щъркелите през 2014 г., в община Сливен е имало 70 щъркелови гнезда.

Петолъчката Зимница
Деян Герговски

Щъркели са забелязани и в участъка Петолъчката – Зимница. Деян Герговски е запечатал предвестниците на пролетта.

Петолъчката
Деян Герговски

Обичаят повелява, след като човек е видял щъркел, да свали мартеница си и да я закачи на клонче или сложи под камък. Според поверието, ако човек види първия за годината щъркел в полет, то всичко през настоящата година ще му върви добре и на късмет.

Петолъчката Зимница
Деян Герговски

Ако пък щъркелът е кацнал, то и виделият го ще е сънлив и мързелив през идното лято.