Ден на диалога между законодателна и местна власт в Сливен
Ден на диалога между законодателна и местна власт в Сливен / netinfo

За шести пореден път в Сливен се проведе Ден на диалога между законодателната и местна власт. Тази година темата на срещата е: „Подкрепа на местното самоуправление и децентрализацията чрез нова законова рамка”. Дискутирани бяха проекта за нов Закон за местното самоуправление, данъчните правомощия и очакванията на общините от бюджета за 2007-ма.

Целта на днешната среща е да се постигне ефективно и своевременно формиране на текст, с който законодателите да бъдат запознати. Така законът, който ще бъде внесен в пленарна зала, да отразява колкото се може повече мнения, становища и предложения от страна на местните власти. Това каза по време на срещата Здравка Ненова, експерт в Националното сдружение на общините.

В хода на дискусията бе представено предложение на кмета Лечков за общ съвет на старейшините в областта, който реално да замени общинските съвети. Срещата завърши с конкретни предложения на кметовете на общини към депутатите.

Народните избраници поискаха предложенията в писмен вид, за да могат да лобират оттук нататък за тях.

Денят на диалога се организира от Националното сдружение на общините и за пръв път тази инициатива стартира през 1998 година.