Делегация от село Ореховка, Украйна е на посещение в община Тунджа
Делегация от село Ореховка, Украйна е на посещение в община Тунджа / Дарик Сливен, Архив

По покана на кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев и в изпълнение на Договор за приятелство и сътрудничество между село Тенево, община „Тунджа” и село Ореховка, Болградски район, Одеска област, Република Украйна, от днес до 18 май 2015 година гости на селото ще бъде делегация от побратимения район.

На теневска земя ще се срещнат родове и хора, които времето и историята са разделили, защото това са хора, чийто родов корен е от село Пандъклий, днешно Тенево, а в Украйна хората са се заселили в село Ореховка.

Делегацията ще бъде водена от кмета на село Ореховка, а в състава й са включени представители на кметската власт, местния колхоз, бизнесмени и читалищни дейци от украинското село.

Домакините са подготвили богата програма за своите гости, включваща официална среща с кмета на община „Тунджа”, посещение в местното училище, църквата „Св. Св. Константин и Елена”, читалище „Просвета – 1910”, където ще бъдат посрещнати с местни кулинарни специалитети.

Делегацията ще се запознае с производството на завода за хидравлични цилиндри, красотата на манастира край село Кабиле. На 15 май ще бъде изнесен концерт на местни самодейни колективи по повод Празника на село Тенево.

На 16 май 2015 година от 10.30 часа гостите от село Ореховка ще станат свидетели на традиционните за Празника на село Тенево „Народни борби” и ще се насладят на песните на Донка и Тодор Кожухарови.