Д-р Иванка Денева и проф. Марина Николова представиха сливенската научна общност в издание
Д-р Иванка Денева и проф. Марина Николова представиха сливенската научна общност в издание / Иванка Денева

Електронното издание на поетичен сборник с произведения и биографии на научни работници, под надслов „Стъпки 8”, включващ творби на членове на Съюза на учените в България вече е факт. Сливенското участие е в лицето на проф. Марина Николова (Инженерно-педагогически факултет към Техническия университет в София - клон Сливен) и на писателката д-р Иванка Денева, член на Съюза на българските писатели и на Международното движение „Световни поети”, Чили. Читателите могат да се  запознаят и с творчеството на живеещия  в столицата професор със сливенски корен Йордан Калайков, член на Сдружение на българските писатели.

Включените стихотворения бяха представени и одобрени за публикуване след проведения (по повод на “Европейската нощ на учените-2015”) поетичен конкурс. Негови организатори са БАН, Единен център за иновации, Нов български университет и СУБ. Негови съставители са чл.-кор. Емилия Пернишка, проф. дфн Искра Арсенова, Пенка Лазарова и Божидара Цекова (с автор на корицата доц. д-р Мариана Кънева и снимка от доц. д-р. Светлен Тончев). В изданието са обособени разделите „Лирика”, „Размисли” „Посвещения” и „Хумор и сатира”, като творбите са подредени по азбучен ред с личните имена на авторите.

 

От Съюза на българските писатели в поетичния сборник са включени произведения на видните поети и литературни критици д-р Боян Ангелов, председател на СБП, на Анжела Димчева, д-р Елена Алекова  и др.