Цветлин Йовчев: Данните за миграционния поток от последните няколко дни говорят, че предприетите стъпки са правилни
Цветлин Йовчев: Данните за миграционния поток от последните няколко дни говорят, че предприетите стъпки са правилни / Sofia Photo Agency, Архив

Създадена е много добра организация, включително и командированите, работят и се справят с поставените им задачи. Това констатира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчевпри проверката си днес как се прилагат мерките, за ограничаване на миграционния натиск към България в района на Елхово.

През изминалото денонощие над 100, а през предходното - 150 души, са върнати обратно и не им е позволено да навлязат в страната ни. Вътрешния министър сподели, че дори по време на днешния обход са станали свидетели на недопускането на група от 20 човека, опитали да преминат нелегално границата.ой добави, че няма да има увеличение на срока на ротацията на командированите служители.

Потърсено е съдействие и е получено уверението на Министерството на отбраната, че в най-скоро време за служителите, които са на предна позиция на самата граница, ще бъдат осигурени палатки и фургони, в които ще могат да се прибират, стоплят и за кратко да почиват. Със заповед от днес ще им се осигуряват и топли напитки. Министърът увери полицаите, че командировъчните им ще се изплащат, до края на този месец ще бъдат изплатени и ваучерите за храна.

Министър Йовчев обясни, че в МО е започнало съгласуване на процеса за изграждане на инженерно-техническото съоръжение. На този етап военнослужещите помагат с укрепване на пътищата, по които се предвижват патрулните екипи.

Той заяви и категоричната си позиция в необходимостта за въвеждането на единна европейска система за овладяване на кризи с нелегални мигранти, чрез която ще се създават и ползват общи фондове и ще има възможност за релокация на чужденците. Министърът не пропусна значимостта на идеята за създаването на тристранния контактен център между България, Гърция и Турция на ГКПП-Капитан Андреево.