/ netinfo
Ранни бракове и напускане на страната на семейството са основните причини за напускане на училище в Сливенска област. Само в Професионалната гимназия по текстил и облекло в Сливен след първия учебен срок са отпаднали 51 ученици, от тях 43 са момичета. Това съобщи директорът на учебното заведение инж. Даниела Караманова.

„Голяма част от тях са заминали с родителите си в чужбина, друга са спрени от родителите, заради  женитба. След проверка в семейството се установява, че някой от момичетата са вече и бременни”, добави Караманова. Отпадналите ученици са предимно 14-15 годишни.

В училището работят педагогически съветник, психолог и ромски медиатор. Предлагат се консултации, а за учениците, които не отсъстват от училище, и имат добър успех стипендии, награди. Друга форма за задържане в класните стаи и специалността „Фризьорство”. По думите на директора, се прилагат мерки и се водят разговори с родителите за да се върнат децата в класните стаи.

В гимназията по текстил и облекло се обучават 245 ученици в седем специалности. Сливенската гимназия е единственият център и единственото училище в страната от текстилната индустрия. Все повече работодатели от страната търсят ученици, завършили текстилното училище. Търсят се предимно шивачи, тъкачи и апретуристи, добави инж. Караманова.

Тази година Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков”-Сливен навършва 135 години от създаването си.