Без Станка на Евро`2013, ненавършила 18 години я замества
Без Станка на Евро`2013, ненавършила 18 години я замества / Гонг

Станка Златева няма да участва на Европейското първенство по борба в Тбилиси! Това обяви пред Гонг националният треньор на женския ни отбор Серафим Бързаков. Форумът в Грузия е от 19 до 24 март за всички категории.„Не, за момента Станка Златева няма да участва на Европейското първенство! Сигурно ще започне да се подготвя за Световното", обяви пред Гонг от лагера в Тетевен Бързаков и продължи: „Аз не съм говорил с нея, но така както чувам, мисля, че ще участва на Световното. Тя си решава, мястото си е нейно, няма кой да я замени. Имаме една млада състезателка, която ще пусна на Европейското в нейната категория. Това момиче няма още 18 години, но няма как! Трябва да пробваме и млади състезателки".Серафим няма информация и за друга от водещите ни състезателки в женската борба Тайбе Юсеин: „За момента не идва на лагер, а е поканена. Изпратили сме й писмо в клуба, но не се явява. Не мога да кажа повече за нея".

В момента националният ни отбор по борба за жени е на подготовка в Тетевен, където тази събота ще бъдат направени и преборвания, които да определят състава на България за Европейското. Свободняците пък днес имат преборвания в Банско. „За момента лагерът върви нормално. Момичетата се трудят. Най-важното е, че няма травми. Да чукна на дърво, за момента всичко е ок. В събота ще имаме на няколко категории (48, 55 и 67 кг) преборвания, за да определим участничките ни на Евро`2013. Те са млади състезателки и гледам да им създам конкуренция, за да вдигнем нивото. Но за момента момичетата са млади и се надяваме в бъдеще да направим по-хубав и стабилен отбор".

Шампионатът на Стария континент в Тбилиси ще бъде първо официално състезание за Бързаков в качеството му не на състезател, а на национален треньор. Сребърният олимпийски медалист от Сидни`2000 не скри, че сега отстрани е много по-трудно: „Това ще ми бъде първо състезание с момичетата. За мен най-важното е да се сборят! Резултатите пък постепенно ще идват. Тази година може и да няма, но догодина пък да има. И аз съм бил много пъти подготвен да стана шампион, но не се е получавало. Сега е по-трудно! Като състезател е много по-лесно. Иначе разчиташ само на себе си, а сега трябва да гледам за цял отбор. Много по-трудно е".Самият Серафим Бързаков е решен да подкрепи Армен Назарян и в бъдеще подобно на колегата си да започне гладна стачка като протест за изваждането на борбата от програмата на Летните олимпийски игри през 2000 година.

От събота Назарян, който е треньор на националните ни класици, гладува и целта му е да продължи до края на Евро`2013 на 22 март. И двамата в момента са на лагер в Тетевен с отборите си. Ето какво още каза по темата Бързаков: „Всичко и при класиците върви нормално. Наблюдавам и техните борби. Армен е съвсем нормално, в гладна стачка е, но както го виждам в добро настроение. Ще видим как ще бъде след няколко дни. За момента аз не съм започнал гладна стачка. Ако се наложи по-нататък, ще започна и ще го подкрепя".