Атанас Георгиев е носител на голямата награда от ІХ Конкурс-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова”
Атанас Георгиев е носител на голямата награда от ІХ Конкурс-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова” / Общински пресцентър Стралджа

Изпълнителят от село Стефанкараджово Атанас Георгиев е носител на голямата награда от ІХ Конкурс-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова”, който се проведе в Стралджа. „Всеки път,  когато организираме конкурса, ние, стралджанци,  правим възможното той да  бъде особено значим, ярък, запомнящ се” - каза при откриването в залата на читалище „Просвета 1892” кметът на общината Митко Андонов. Той припомни, че нотираните от Михаил Букурещлиев песни на Вълкана са  само 163, но едва ли някой ще има смелостта да твърди колко бяха песните от нейния репертоар и пожела: „Да обичаме богатото българско творчество, което ни завеща голямата родолюбка! И нека това бъде нашият общ принос за България, за българщината!”

Атанас Георгиев е носител на голямата награда от ІХ Конкурс-надпяване С песните на Вълкана Стоянова
netinfo

Пред журито, с председател проф. д-р Георг Краев, се изявиха десетки изпълнители – деца, млади хора и възрастни. Между 34-те участници в конкурса имаше изпълнители на 7 и на 85 години. В Първа възрастова група /до 14 г./ се представиха 12 деца, във втората група /14 до 18 г./ се състезаваха 6, най-много бяха в третата група /над 18 г./ - 16. Интересен е фактът, че тази година в конкурса се включиха 9 мъже, коментират организаторите. Показателно е и това, че конкурса става все по-популярен- сред участниците имаше представители на общините Ямбол и Котел, на Сливен и Варна, на Твърдица и Болярово, на Нова Загора и Бургас, дори от Пловдив и Видин. Като домакини, Стралджа се представи с 9 изпълнители.

Единодушно беше решението на журито Голямата награда на името на Вълкана Стоянова да бъде присъдена на Атанас Тодоров Георгиев от село Стефанкараджово, община Болярово. Неговото акапелно изпълнение на песента „Нягул на Милка думаше грабна зрители и жури. Връчвайки му наградата, кметът на общината Митко Андонов пожела здраве и нови успехи. И повече българи да се научат да пеят като него.

Класирането в Първа възрастова група оглави Донко Марков Петров от Варна, който изпя песните „Разболяла се хубава Яна” и „Мари Марийо, Майрийке”. На второто място се нареди Радостина Петрова Иванова, възпитаник на НУФИ ”Ф. Кутев” - Котел с изпълнението на „Женала е дюлбер Яна”. Третото място спечели съученичката й Ванеса Антонова Делева. Нейна подгласничка стана Ивона Дичкова Неделчева от Сливен. Журито присъди две поощрения –  Йоанна Петкова Иванова от Сливен и Симона Иванова Данева от Стралджа.

Атанас Георгиев е носител на голямата награда от ІХ Конкурс-надпяване С песните на Вълкана Стоянова
netinfo

С изпълнението на „Дженда на пътя седеше” Алис Ахмедова Ахмедова от НУФИ ”Ф. Кутев” - Котел спечели заслужено първото място във Втора възрастова група. На второ се нареди Сандриния Красимирова и на трето – Стефани Иванова Иванова от същото училище. Отсъдено беше и поощрение за Гергана Димитрова Василева, възпитаник на СОУ ”Добри Чинтулов” - Бургас.

Трета възрастова група поведе Недка Недялкова Йорданова от с. Каменец за песента „Снощи си, мамо, замръкнах”. Две втори места бяха отредени за Маринка Георгиева от Чарда и Николина Георгиева Динева  от с. Сокол, община Нова Загора. Поощрение за Тодорка Янева от Лозенец,  Стайка Динева Атанасова от Стралджа Снежана Вълчева Иванова от Чарда.