Асен Гагаузов, Атанас Скатов, Росен Афузов и Тодор Кръстев предложени за Почетни граждани на Сливен
Асен Гагаузов, Атанас Скатов, Росен Афузов и Тодор Кръстев предложени за Почетни граждани на Сливен / Дарик Сливен, архив

Асен Гагаузов, Атанас Скатов, Росен Афузов и Тодор Кръстев да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на град Сливен и Общината” предлага общинският съветник Соня Келеведжиева, която е председател на комисията по символика в местния парламент.

„В комисията по символика тази година постъпиха седем номинации за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Сливен и общината”. На свое заседание на 16.09.2014 година Комисията разгледа всички направени предложения и номинира за носители на званието тези кандидати” – пише в предложението си до Общинския съвет Келеведжиева.

Асен Гагаузов е роден през 1953 година в град Сливен. Завършил ТЕТ „Мария Кюри” в града и Икономически институт - гр. Варна. Работил е в Окръжен съвет Сливен в периода 1980-1993, където последователно заема длъжностите началник управление “Планиране на капиталните вложения” и главен специалист “Планиране на капиталните вложения”. От 1993 до 1995 година е главен данъчен инспектор в ТДУ Сливен. През 1995-1996 год. е заместник- кмет,  а от 1999-2001 е кмет на Община Сливен. Дълги години е член на УС на Националното сдружение на общините. Народен представител е в 39-то НС/ 2001- 2005/, в 40-то НС /2005-2009/, след което е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. Народен представител е и в 41-то НС/2009-2013/. Бил е заместник-председател на Комисията по местно самоуправление и регионална политика и член на бюджетната комисия в Народното събрание.

Активно е работил за благоустройството и инфраструктурата /пътна мрежа, пречиствателни станции и др./ на Сливен и областта. Щедър дарител на православни храмове, здравни и лечебни заведения на територията на общината и областта, на културни институции, спомоществовател на общински и граждански инициативи.

Атанас Скатов е роден в град Сливен на 11.03.1978 година. Завършва ПГЕЕ „Мария Кюри”– Сливен, магистър е по растителна защита на Аграрен университет – Пловдив и доктор на Хумболдт университет – Берлин, Германия. Работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър в частния сектор в България и Германия. От 2012 год. започва да работи по проект „Изкачване на седемте континентални първенци без консумация на животинска храна”. На 24 май 2014 година изкачи най-високия връх на планетата – Еверест 8848 м.

Росен Емилов Афузов е роден през 1944 година в град Смолян. Завършва Техникум по механотехника – Пловдив, а през 1971 ВИМЕС- Русе. В периода 1973-1978 година работи в гр. Кермен като главен инженер в АПК. В началото на 80-те години е заместник- директор на Винпром - Сливен, а през 1984 застава начело на предприятието. В следващите години под негово ръководство Винпром Сливен се превръща в най-модерния и мощен за своето време винзавод в страната и на Балканския полуостров. В момента ръководи изграждането на нов винзавод в с. Калояново.

Тодор Кръстев е роден през 1944 година в с. Пет могили, община Нова Загора. Завършил е Вечерна гимназия - Сливен и АМТИИ - Пловдив, специалност „Фолклор” и „Педагогика”. На 14 години започва да свири на гъдулка. От 1962 година e вече гъдулар в новосъздадения самодеен ансамбъл „Сливен”. В АНПТ „Сливен” е концертмайстор и изпълнител в периода 1965-1972. А от 1972 година е диригент на оркестъра и изпълнител. От 1980 е диригент на хора към АНПТ, а от 1992 година е диригент на оркестъра и заместник главен художествен ръководител на Ансамбъла. От 1993 е главен художествен ръководител и диригент на оркестъра, а от 1994 до 2011 година е главен художествен ръководител и директор на АНПТ „Сливен”. Тодор Кръстев е член на Съюза на българските композитори и дописен член на БАН. В продължение на половин век отдава знанията и таланта си на АНПТ „Сливен”, на представителните колективи на града и региона. Носител на десетки награди, отличен музикант, педагог, диригент,  композитор и ръководител, той и днес работи за популяризиране на българския фолклор.

 

На заседанието на 25 септември Общински съвет – Сливен ще разгледа и гласува нпредложените за носител на званието „Почетен гражданин на град Сливен и Общината”.