496 нарушения на трудовото законодателство за четири месеца
496 нарушения на трудовото законодателство за четири месеца / netinfo

496 нарушения на трудовото законодателство са констатирани по време на проверки за периода 1 май-27 август, извършени от Дирекция „Областна инспекция по труда” в Сливен.

184 са нарушенията по организация и управление на дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, 123 нарушения по безопасност на труда, 101 нарушения по хигиена на труда и 88 по осъществяване на трудовите правоотношения. Проверени са 66 предприятия, от които 36 в областта на селско и ловно стопанство, 7 от отрасъл горско стопанство и дърводобив и 23, извършващи строително монтажни работи. Във всички предприятия работят общо 1002 души.

За нарушенията са издадени 471 задължителни предписания, 9 акта за спиране на необезопасени машини. Съставени са 26 акта за административни нарушения и един акт за неизпълнение на предписание. В сферата на селското стопанство има много констатирани случаи, в които работодателят не е изплащал минималното трудово възнаграждение. В строителните фирми най-честото нарушение е свързано с липсата на предпазни средства при работа на височини.