Заловиха крадците на зърно от хале в Гурково
Заловиха крадците на зърно от хале в Гурково / sinor.bg
Въпреки че жътвата сега навлиза в същинския си етап, добивите дават основание годината да се определя като изключително успешна. Това заяви в Сливен народният представител Десислава Танева. „2017 година може да се окаже най- добра за зърнопроизводителите през последното десетилетие. Това показва, че българските зърнопроизводители са все по- конкурентни на европейския пазар”, посочи още Танева. България изнася между 65-70% от зърнената си продукция, а на вътрешния пазар остатъкът се продава на цени, сходни с международните. Цената на зърното обаче се определя не от вътрешния, а от външния пазар, каза още депутатът.

На въпрос за цената на хляба Танева обясни, че ценообразуването на хляба не се  влияе толкова силно от цената на зърното, затова и не може да се очаква спад.

При овощните култури добивите не са така добри, особено в северозападния район, където градушките на места са унищожили до 100% от реколтата. Късната зима, ранната пролет и  сланите са оказали влияние върху ранните сортове.

Щетите от лошите метеорологични условия в Сливенска област са по-малко и производителите могат да се надяват по-добри добиви, каза още Десислава Танева.