Инвеститорите са категорични, че вредни вещества няма да има.
Инвеститорите са категорични, че вредни вещества няма да има. / Dariknews.bg
Горене в системата за преработка на отпадъци няма да има. Те ще се третират по химичен път и няма да има вредни вещества, отделяни в природата. Това заявиха инвеститорите, които искат да построят завод за преработка на боклук край шуменския кв. Дивдядово. 

Те посочиха, че единствено ще ползват наличните отпадъци от регионалното депо и няма да се внасят нови. 

Инвеститорите от "Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт-Шумен” показаха видео, което онагледява процеса.

Боклуците ще се разделят и което може ще се използва за преработка, а което не може - ще бъде превръщано в пелети. Те могат да се ползват както в топлоелектрически централи, така и в домашни инсталации. Самите инвеститори нямат намерение да изграждат централа за ток, която да гори въпросните пелети, става ясно от думите им. 
 


Ще се използва технологията АЛЕНГО. Тя вече се прилага в Мексико, както и в Швеция.

Велин Дракалиев обясни технологията, като посочи, че сега съществуващото депо генерира метан и вредни вещества. Той обясни, че новата технология е основана на добавяне на специални вещества, които конвертитрат в безклислородна среда боклуците в безвредни. Крайният резултат е чиста енергия и свързващи вещества за строителството, каза той.

От целия процес ще остава конденз, който ще се пречиства и ще се отвежда в пречиствателната станция за отпадни води. Захранването на завод пък ще е от соларни панели. 

В момента тече подписка срещу изграждане на инсталацията в кв. Дивдядово. Жители на шуменския квартал дори направиха сдружение, което да се противопостави на инвестиционното намерение. 

Инвеститорите организират и срещата с граждани, която ще се проведе на 26 февруари, сряда, от 18.00 часа в конферентната зала на Регионалния исторически музей.   

Проектът е на стойност 30 милиона евро.