Вълшебна завеса Търговище
Вълшебна завеса Търговище / Борислав Курдов

Търговище Вълшебната завеса
Борислав Курдов

Площадна приказка на театър „Жар” – София бе първата изненада, с която в Търговище се откри ХХ юбилейно издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса”. Актьорите представиха „Тайната на белия лотос”, с автори Елена Пап и Пламен Радев.
И тази година децата от Търговище и областта ще имат възможността да се потопят в приказното вълшебство и ще се срещнат със свои любими приказни герои. За юбилейното издание на фестивала селекционерът на фестивала Тинка Николова се е спряла на 12 български спектакли на театрите от Варна, Бургас, Габрово, Шумен, Велико Търново, Ямбол, Кърджали, Видин, Сливен и, разбира се, на домакините от Търговище. От театралната сцена ще се изявят и гости от Индия, Турция, Русия, Италия, Сърбия и др.

Търговище Вълшебната завеса
Борислав Курдов

„Този фестивал отгледа 20 поколения, защото за мен всяка година е едно поколение в интелектуалното развитие на детето. В това отношение мога да кажа, че Търговищкият театър, заедно с Общината в града възпита 20 поколения театрали и деца с детско-юношеската драма и театър”, заяви директорът на драматичния театър в Търговище Петър Петров.

Търговище Вълшебната завеса
Борислав Курдов

Международният фестивал на спектакли за деца “Вълшебната завеса" е утвърден като очаквано място за среща на професионалните театри, създали спектакли за деца от България и света. Форумът се организира от Драматичния театър в Търговище и Сдружение “Вълшебната завеса”, с подкрепата на Министерство на културата и Община Търговище. От 2016 година Търговищкият театър е единствения член на Световната организация на спектакли за деца и юноши ASSITEJ - Интернационал в България.
Кметът на общината Дарин Димитров приветства надошлите на площада пред Драматичния театър. Вече две десетилетия фестивалът отстоява мястото си в културния живот на Търговище. Очаквам той да е преминал своите трудни години и сега само да гради, да привлича все повече участници и да има все по-богата програма – сподели кметът Димитров.
Веднага след откриването, надошлите деца и гости имаха възможността да изгледат и премиерния за Драматичния театър в Търговище спектакъл "Храбрецът", автор на който е Димитър Димитров.

Търговище Вълшебната завеса
Борислав Курдов

Търговище Вълшебната завеса
Борислав Курдов