Търсят милион за почистване на 45 км. речни русла в Разградско
Търсят милион за почистване на 45 км. речни русла в Разградско / netinfo

940 000 лв. трябват за почистване на речните русла на девет водни обекта в Разградско. Това е установила проверка, извършена по заповед на областния управител Наско Анастасов. Експерти от дирекция „Гражданска защита”, „Напоителни системи ”ЕАД-Търговище, „Напоителни системи ”ЕАД-Русе, Басеинова дирекция – клон Русе, представители на седемте лудогорски общини и Областна администрация са участвали в комисията, извършила обследването на водните обекти в региона. В момента речните русла на деветте обекта са с намалена пропускателна способност – констатирали специалистите.

Най-много – 230 000 лв. - са средствата, необходими за възстановяване на коритото на река Крапинец в землището на град Завет. Останалите обекти са: река Кованлъка в землището на Разград, река Бели Лом в землището на Ушинци, река Бели Лом в землището на Гецово, Желязковско дере в землището на Желязковец, река Топчелийска в землището на общините Разград и Кубрат, река Хлебаровска в землището на община Цар Калоян, река Крапинец в землището на село Иван Шишманово.

45 км. е общата дължина на речните русла, които трябва да бъдат почистени. Средства ще се търсят от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и еврофондовете - обясниха от "Гражданска защита"-Разград.