Сътрудничеството между Шумен и Дебрецен е много важно за Унгария
Сътрудничеството между Шумен и Дебрецен е много важно за Унгария / netinfo

Шумен е един от най – важните градове, с които си сътрудничим, казаха на пресконференция по - рано днес представителите на унгарската делегация от Дебрецен, които са на посещение у нас. Побратименият с Шумен град има договори за сътрудничество с още 14 европейски града. Целта на посещението на делегацията, която е от седем души, е да се обсъди развитието на връзката между двата града. Като приоритети за бъдещи взаимоотношения бяха посочени стопанските и културните връзки.

Кметът на Шумен Красимир Костов каза, че ще се работи за реализирането проекти в трансгранично сътрудничество. Той подчерта, че Дебрецен има голям опит в усвояването на европейски средства. Стана ясно, че през последните години Дебрецен е привлякъл инвестиции в размер на 200 млн. евро. Важно е и представителите на бизнеса от Шуменско да се включат в отношенията между двата града, каза още г-н Костов. Други бъдещи планове са и възстановяването на обмен на административни служители и участие на Шумен във Фестивала на Цветята в Дебрецен, където наши представители са участвали за последно преди 40 години. „Има много сериозно и солидно бъдеще в отношенията ни с Дебрецен”, допълни Красимир Костов.

Унгарците изказаха своята благодарност към шуменци, че поддържат жив споменът за Лайош Кошут , защото той бил пряко свързан с Дебрецен. Заедно с делегацията са пристигнали и техни съграждани, които ще вземат участие в карнавала на плодородието.