Среща на побратимените български и унгарски градове инициира Юдит Ланг
Среща на побратимените български и унгарски градове инициира Юдит Ланг / netinfo

Среща между ръководствата на побратимените унгарски и български градове ще се състои през май или юни в София. Тази своя идея сподели днес по време на срещата си с кмета на Шумен Красимир Костов Нейно превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас г-жа Юдит Ланг. Тя е в града по повод националния празник на Република Унгария.

Преди официалната церемония г-жа Ланг има среща с кмета Красимир Костов, председателя на общинския съвет проф. Георги Колев, зам.-кметовете Александър Генчев, Живка Тонева и Иван Йонков. Шуменският градоначалник и Нейно превъзходителство изразиха взаимно удовлетворение от съвместната работа през последните години.

По време на пресконференцията по-късно г-жа Ланг разви идеята си за предстоящата среща между побратимените градове и изрази становище, че има възможност за още по-широко сътрудничество, освен в областта на културата и в икономиката. Тя подчерта, че търговският обмен между двете страни за миналата година е бил в размер на 752 млн. евро и обясни лекия му спад с икономическата криза, която дава отражение и в двете страни.

Преди пресконференцията г-жа Ланг откри във фоайето на община Шумен изложба с фотоси по повод 200-годишнината от рождението на унгарския композитор Ференц Лист.

На официална церемония пред паметника на Лайош Кошут в центъра на града посланик Ланг произнесе слово по повод националния празник на Унгария. „15 март поставя началото и се превръща в символ на запазването на извоюваната свобода. В думите „Свобода за света", казани преди 164 години от Шандор Петьофи, се съдържат мечтите и волята на всички за свобода. Свободата няма националност - когато има свобода, то тя е за всички, когато не е за всички, тогава не е свобода, а само привилегия за избрани люде. Ето срещу тази привилегия се бориха унгарските революционери", каза в словото си  Юдит Ланг и благодари на шуменци, приютили през 1848 г. унгарските революционери, водени от Лайош Кошут.

 Под звуците на химните на Унгария и България посланик Ланг, кметът Костов и председателят на общинския съвет проф. Колев поднесоха венци в знак на признателност пред паметника на унгарския революционер Лайош Кошут.

По-късно г-жа Ланг поднесе венци пред паметните плочи на къща-музей „Лайош Кошут" и Арменската църква в Шумен.