След консултациите за РИК, неяснота само около позицията за секретар
След консултациите за РИК, неяснота само около позицията за секретар / снимка: Дарик-Шумен

Даниела Величкова, предложена от ГЕРБ ще бъде председател на Районната избирателна комисия за област Шумен. 13-членната комисия ще бъде сформирана, за да проведе националният референдум за нова ядрена електроцентрала, който ще се състои на 27 януари 2013 година.

По-рано днес, под председателстването на областният управител Димитър Александров, парламентарно представените политически сили проведоха консултация за състава на РИК-Шумен.Лидерът на ГЕРБ за региона проф. Добрин Добрев предложи за председател на комисията юристът Даниела Величкова, от „Коалиция за България" също поискаха председателското място, като лидерът на БСП за област Шумен Иван Иванов издигна кандидатурата на Ивайло Йорданов, досегашен зам.-председател на ОИК-Шумен. „БСП беше инициаторът за провеждането на този референдум и това е нашата причина да искаме председателското място", поясни Иванов. С оглед на това, че ГЕРБ е най-силно представената партия в българския парламент обаче социалистите направиха компромис и заявиха, че искат зам.-председателското място, като отново за поста бе предложен Ивайло Йорданов.

От НДСВ, които имат право на членове в комисията, тъй като имат представителство в Европейския парламент също бяха издигнали кандидатура за зам.-председателското място, но в името на консенсусна тя бе оттеглена.

Неизяснена остана позицията за секретар на РИК-Шумен, тъй като две политически сили изявиха претенции. От ДПС предложиха поста да заеме Метин Джамбазов, а от „Атака" издигнаха Димитър Стойков, който пък първоначално бе предложен за зам.-председател на комисията.

Предстои до 27 ноември Централната избирателна комисия да се произнесе по направените предложения, след което окончателно ще стане ясен съставът на РИК-Шумен. Съгласно парламентарното представителство на партиите ГЕРБ имат право на общо шестима членове в комисията, БСП и ДПС по двама, а „Атака", „Синята коалиция" и НДСВ по един.