Шуменските военни ще отбележат 11 март - Ден на ракетни войски и артилерията
Шуменските военни ще отбележат 11 март - Ден на ракетни войски и артилерията / netinfo

Факултет „Артилерия, ПВО И КИС" - Шумен на Нaционалния военен университет "Васил Левски" ще отбележи празника на Ракетните войски и артилерията - 11 март. В деня на празника ще се състои тържествено събрание и празничен концерт във Военния клуб в Шумен от 16:15 часа. От 17:30 часа е предвидено поднасяне на венци пред Бюст-паметника на ген. Владимир Заимов и Паметната плоча пред военния факултет.

Историята на българската артилерия започва с възникването на национално-освободителното движение на нашия народ. Черешовите топчета са първообраз на първите български артилерийски системи. След Руско-турската война започва създаването на Българската армия и едновременно с това се формира българската артилерия. За неин пръв началник е назначен полковникът от руската артилерия Лесовой.

До 1991 година празникът на ракетните войски и артилерията е 19 ноември, но настъпилите промени в света и у нас пораждат необходимостта офицерите-артилеристи да обърнат поглед към военната ни история и там да потърсят паметна дата, достойна за празник на българската артилерия.

Такава незабравима дата е 11 март 1913 година, свързана с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913). Този ден като фокус събира цялото достойнство на българското военно изкуство и българската артилерия. Затова е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията в българската армия със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. За първи път празникът се чества през 1993 г. по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост.