/ iStock/Getty Images
Десетки граждани се качиха на Шуменското плато и посрещнаха Еньовден, съобщиха от Дирекцията на Природния парк (ДПП) "Шуменско плато".

Подготвени бяха билки и цветя, от които беше изплетен Еньовски венец. Всеки си взе китка за здраве. Хората посрещнаха изгрева на слънцето точно в 5.32 часа и извиха Еньовско босо хоро под изплетения венец, отбелязват от ДПП "Шуменско плато", които са осигурили награди и питки с мед.

Еньовден е - празникът на лечебните билки (ВИДЕО)

На Еньовден, се отбелязва в народните традиции като празник на слънцето, билките и водата. Според поверието, на този ден лечебните растения имат най-голяма сила, а който посрещне изгрева ще е здрав през цялата година. Берат се 77 билки и половина, като половинката лекува болестта без име.

На територията на парка се срещат 255 лечебни растения, 68 от които имат природозащитен статус, припомнят от ДПП "Шуменско плато".

На 24 юни православната църква почита Св. Йоан Кръстител. Празнуват и хората с имена Йоан, Йонко, Яни, Яна и Янка, Калоян, Ива, Ивка, Ивана, Деян, Дилян, Дияна и други, допълват от Дирекцията на парка.
БТА