Водата трябва да се пуска всеки ден към горната или долната част на селото.
Водата трябва да се пуска всеки ден към горната или долната част на селото. / dariknews.bg

Продължило няколко поредни дни безводие накара жители на преславското село Златар да излязат на протест. Там често има режим на водата заради намален дебит на каптажа, но отскоро и режимът не е редовен.

Недоволните жители поискаха решение на своя пробелм при срещата си с представители на ВиК-Шумен и община Велики Преслав.

Водните режими в село Златар не са нещо необичайно – понед в последните десетина години.

Той принуждава Веселина Стоева да пере на ръка. Вода налива от кладенец, който ползват заедно със съседи. 

Спасение хората намират и в роднини, които им карат туби с вода.

Като е дъждованата година е добре. Като е дъждовна – пак няма, ама единия ден едната махла, после другат – значи през ден. Ама сега стана много, казва  Аврам Ангелов. Неговият син му носи бидони с вода на всеки два дни.

Водата трябва да се пуска всеки ден към горната или долната част на селото.
dariknews.bg


А недовлоството накара жители на селото да излязат на протест с искане на решение от ВиК и община.

Оказва се, че причината за режимът е намаления дебит на каптажа, който захранва село Златар. За да стигне водата се налага всеки ден различна половина от селото да има вода. Водоподаването по график обаче среща и други проблеми и не е редовно.

Водата, която е нужна, за да имате постоянно вода е два пъти повече отколкото вода има в момента. Отделно аварите отежняват положението, обясни Иван Иванов от ВиК – Шумен.

Има субективни фактори, които компрометират режима. Туй са аварии, които се случват – които напоследък обаче доста често – особено последните 10 дена имахме аварии на захранващия водопровод, което налага допълнително време за възстановяване на водата към селото. Имаше аварии в селото, предния месец сме правили поне 10 аварии в селото, допълни той. 

Водата трябва да се пуска всеки ден към горната или долната част на селото.
dariknews.bg


Един възможните начини за нормализиране на водоподаването, според представителите на Община Велики Преслав, е цялостното рехабилитаирането на две улици. Което трябва скоро да стане до месец, два по думите на временния кмет на община Велики Преслав Димо Бодуров.

Предполагам, че с неговата направа в една трета от селото авариите ще намалеят, защото водопроводът ще бъде сменен като цяло, каза той.

Другото решение за справяне с водния режим в село Златар е алтернативен водопровод, който да се захранва с вода от язовир Тича.

Водата трябва да се пуска всеки ден към горната или долната част на селото.
dariknews.bg


Част от него е построена, но трябва да се довърши. Това би струвало около милион и 500 хиляди лева. Средствата община Велики Преслав не може да си позволи и затова се търсят от министерството на регионалното развитие.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.