Сдружение ще създаде клуб “Млад европеец” за роми
Сдружение ще създаде клуб “Млад европеец” за роми / Диляна Стойчева
Сдружение “Интелеко” представи днес новия си проект “За малцинствата - вратите са отворени”. Той е насочен към 30 младежи и млади родители от ромския квартал ”Малчо Малчев” в гр. Търговище.

Главната цел на проекта е свързана със създаването на условия  за тяхната социална и икономическа интеграция и равнопоставеност. В изграден по проекта клуб “Млад европеец” ще бъдат привлечени младежи и млади родители – безработни с различен етнически произход / роми, турци и българи/, живеещи в кв. “М. Малчев”.

Инициаторите залагат и на провеждането на застъпническа кампания , която ще цели взаимодействие между лица и институции, имащи отношение към проблемите на маргинализираните групи, за поставяне на техните проблеми, за защита на техните права и за постигане на социална адаптация в обществото.

Предвижда се създаване на Обществен съвет, който ще продължи да работи и след приключване на проекта за осъществяване на по-добра връзка между институциите /здравни, правни, социални и общински служби/ и хората от ромския квартал.

Проект “За малцинствата - вратите са отворени” се финансира от Институт “Отворено общество” – София и Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа по Програма “Овластяване на безвластните”. Общата му стойност е близо 8 000лв.