/ iStock
Инспектори на Община Шумен установиха замърсяване със строителни отпадъци на около 30 квадратни метра, в близост до пътя в отсечката между новия екарисаж и село Васил Друмево, съобщиха от Общината.

Сигналът е подаден от граждани, които взеха дейно участие при издирване и установяване на извършителя. Благодарение на подадената информация и снимки, нарушителят беше открит само за два дни и му беше съставен акт по общинска наредба, който предвижда глоби в размер от 100 до 1000 лева.

Община Шумен подкрепя всяка проява на гражданска активност по отношение на общите ни усилия за опазване на околната среда и предотвратяване на увреждания и замърсяване.

Призоваваме гражданите да сигнализират за подобни прояви на дежурния телефон 054/ 85-76-77 или на електронната поща web@shumen.bg, като добавят информация, която ни улеснява в установяване на извършителите, допълниха от общинската администрация. 

Община Шумен санкционира през март и фирма, замърсила общински терен. Жителите на община Шумен имат възможност да предават и строителни, и опасни отпадъци от домакинствата. 

Община Шумен ще изгражда и система за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци. Това съобщи главният експерт „Екология“ в общинската администрация Живка Атанасова и припомни, че в общината има изградени системи за разделно събиране на отпадъци. 

В девет от десетте общини на областта също има създадена организация за разделно събиране на отпадъците, с изключение на Никола Козлево. Разделно могат да събират отпадъци жителите на общините Шумен, Венец, Върбица, Велики Преслав, Каспичан, Каолиново, Хитрино, Смядово и Нови пазар, съобщиха за БТА от общинските администрации в областта.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Станимир Савов, БТА