Радина Кърджилова и Велислав Павлов на шуменска сцена с „Дива провинциална история”
Радина Кърджилова и Велислав Павлов на шуменска сцена с „Дива провинциална история” / netinfo

Звезден актьорски състав, част от който са Радина Кърджилова, позната на широката публика от малкия екран с ролите си в „Стъклен дом" и „Тилт", и Велислав Павлов, който доби широка популярност след участието си във филмите „Дзифт", „Източни пиеси" и сериала „Отплата", пристига в Шумен, за да представи спектакъла „Мърлин Мърло" от Николай Коляда. В главните роли ще се превъплътят още талантливите млади актьори Ирмена Чичикова и Васил Дуев. Представлението на гостуващия хасковски театър „Иван Димов" ще бъде поставено в 19:00 часа на голяма сцена.

„За първи път ми се случва да играя в представление с такъв код, в такъв жанр. Затова предизвикателствата на ролята бяха безспирни за мен - и като към актриса, и като човек", признава Ирмена Чичикова, която изпълнява ролята на Мърлин Мърло. За носителката на „Аскеер" това е нейната първа среща с режисьора Стайко Мурджев, който сам определя своята постановка като препратка към Чехов и „Три сестри", но и към "Трамвай желание" на Тенеси Уилямс. „Това е една постмодерна, иронична смесица между двете произведенията на Чехов и Уилямс". Актрисата Радина Кърджилова пък ще влезе в образа на сестрата на Мърлин Мърло - Ина.

Сценографията и костюмите са дело на Марина Райчинова, а въздействието на текста се подсилва с експресивната музика на Петър Дундаков.

Критиците определят "Мърлин Мърло" като „дива провинциална история" - нито трагедия, нито драма, а комедия, взета от самия живот, клоняща към гротеска. "Не съм мислил нарочно как да направя картината по-черна, за да плаша хората. Унижените, оскърбените, забравените, нещастните са героите, които виждам наоколо. Знам всичко за тях и те са ми скъпи" - казва Коляда.

Николай Коляда е актьор, прозаик, драматург, сценарист, театрален режисьор. Определят го като баща на руския модернизъм. Роден е през 1957 г., завършва театрално училище в Свердловск и става актьор. Написва 86 пиеси, които се играят по целия свят. Живее в Екатеринбург, ръководи собствен театър и има множество ученици и последователи. Заявява категорично: "Освен театъра нямам нищо друго в живота".

Разкрита е предварителна продажба на билети на касата на театъра. Цените на билетите са 6 и 8 лева.