Пътните строители от Бургас и Шумен блокираха части от магистралите „Хемус“ и Тракия“.

Служителите на „Автомагистрали-Черно море“ протестират за милиони неизплатени суми за дейности и заплати.

протест
БГНЕС


Протестиращите работници на "Автомагистрали-Черно море" в Шумен прекратиха протеста си на пътния възел на АМ "Хемус" край с. Белокопитово.

Около 300 служители на фирмата блокираха пътния възел от около 10.20 до 10.55 часа, а от полицията бе създадена временна организация на движение в района - през обходни маршрути.

"Искаме си парите. Няма да се откажем. Ако се наложи, ще дойдем отново тук", категорични бяха част от недоволните, а според Петя Стоянова, финансов директор и секретар на синдикалната организация във фирмата, "никой отникъде не ни се е обаждал и не ни дава отговор кога ще ни бъде платено".

протест
БГНЕС


Работниците на дружеството от Бургас пък блокираха в 10.30 часа едното платно за движение на изхода на Бургас към магистрала "Тракия".

Недоволството на над 800 служители продължава, след като вече седмица от началото на протестните действия продължава да е факт заради липсата на яснота за разплащане на дължимите към фирмата пари.

протест
БГНЕС


Държавата дължи 37 млн. лева за извършени ремонти на магистрала "Тракия" от тях 8 млн. лв.за заплати. Служителите на фирмата са категорични, че протестите им ще продължат докато парите, дължими от държавата, не бъдат изплатени.

протест
БГНЕС


Служители на "Автомагистрали-Черно море" АД блокираха и пътя Русе-Разград, в района на кръстовище на изхода на крайдунавския град.  Председателят на синдикалната организация на КНСБ в дружеството Господин Янков обясни, че ситуацията във фирмата е критична. "В компанията работят около 750 души. Вече става страшно. Заплатите са забавени. Само в последните един-два месеца са напуснали около 150 работници", каза Янков.


Участниците в протеста разпънаха 100-метров трибагреник, както и транспаранти с надписи: "Стига обещания. Дайте ни изработеното" и "Искаме си парите". Движението на автомобили в блокирания участък от пътя се пренасочваше от полицейски екипи по обходни маршрути.

протест
БГНЕС


По време на протеста на място пристигнаха служители на Областното пътно управление в Русе и се опитаха да връчат акт за нарушение на Господин Янков заради затворения преди седмица републикански път Русе-Разград, тъй като тогава е бил организатор на протеста. Лидерът на синдикалната организация в компанията отказа да го подпише.

Служителите на Областното пътно управление не пожелаха да коментират пред журналисти административното действие.

"Гледат да ни смачкат. Те мислят, че като ни смачкат, ще се откажем. Протестните действия ще продължат, докато имаме успех", каза Янков. Пламен Петков - член на синдикалната организация на КНСБ в дружеството, който се води организатор на днешния протест, обясни, че са уведомени всички институции и въпреки това служители на Областното пътно управление са го поканили да му връчат и на него акт заради затворения път.

Припомняме, че от Министерството на регионалното развитие и благоустройството обещаха в четвъртък, че ще търсят възможности да осигурят средства за изплащане на дължимите суми към „Автомагистрали - Черно море“, като основната цел е да се осигурят средства за изплащане на заплатите на работниците.
 
БГНЕС, БТА