Проверяват земеделската техника за пожаробезопасност
Проверяват земеделската техника за пожаробезопасност / netinfo

"Извършват се проверки на земеделска техника за допускането в експлоатация по време на жътвената кампания", заяви за Дарик началникът на Районата служба „Пожарна безопасност и спасяване" - Шумен Красимир Колев. Всяка годна техника се удостоверява със стикер и протокол. „Всеки камион, комбайн или ремарке трябва да е в изправност и да е пожаробезопасен", зави Колев. По думите му, към момента, от пожари във земеделски земи в Шуменско, са унищожени 60 дка зърнени култури.

Красимир Колев припомни, че е забранено паленето на стърнища и отпадъци по време на жътвената кампания, нарушителите подлежат на санкции между 200 и 500 лв.

Продължителното засушаване е причина да се увеличи възможността от възникването на пожари. Много опасно е изхвърлянето на незагасени фасове, както и на стъкла и бутилки, които пречупват слънчевата светлина и се получава ефекта на лупата, обясни още Колев.

Техниката, с която разполагаме е пригодена за летния сезон, автомобилите са снабдени с къси маневрени шлангове и приспособления за гасене на полски и горски пожари, допълни Колев.

От пожарната предупреждават да не се пали открит огън под никакъв предлог в близост до полски и горски масиви. Сигнали за пожари се приемат на телефони 112 и 160.