Предстоят промени на линиите на обществения транспорт в Шуменско
Предстоят промени на линиите на обществения транспорт в Шуменско / Дарик-Шумен

Областната и общинските транспортни схеми в Шуменско ще претърпят изменения след обнародването на промените в републиканската схема. Това съобщи началникът на ДАИ-Шумен Николай Николов, по време на първото заседание на новоучредената Областна транспортна комисия, чийто председател е зам.-областният управител Ралица Тодорова. Николов коментира, че маршрутите и разписанията винаги могат да се променят, за да отговарят на нуждите на населението.

По думите му, един от основните проблеми е слабата реакция по проблемите с транспорта от страна на общините. „Общинските администрации трябва да са по-близо до хората и техните проблеми", допълни Николов. Той коментира и проблема с нелегалните превозвачи, като допълни, че борбата с тях е много трудна. „Работим съвместно с полицията за установяването на нелегални превозвачи" каза още Николов. По думите му, не са достатъчни наказанията, които могат да бъдат налагани, но се предвиждат по драстични мерки в Закона за автомобилните превози.

По време на комисията стана ясно, че от 12 декември в сила ще бъде ново разписание на влаковете, но то ще е козметично и няма да повлия сериозно на сегашните графици. Според  Румен Малчев - директор ж.п. секция - Шумен възстановяването на линията за пътнически превози между Нови пазар и Каспичан на практика е невъзможно. „БДЖ може да предостави железопътна инфраструктура, но не може да се ангажира с издръжката", обясни той.

Представителите на по-малките общини от област Шумен се оплакаха от някои недостатъци на маршрутните линии и нелегалните превозвачи. Николай Николов препоръча на общините да изискват от превозвачите да покриват линиите, за които са сключили договори. Във връзка със сигнал на община Нови пазар, че автобусите на една от фирмите спират незаконно на автомагистрала "Хемус", Николов заяви, че ще направи проверка.