Предстoи първото издание на Национален средновековен събор „Мадарски конник
Предстoи първото издание на Национален средновековен събор „Мадарски конник / netinfo

Национален средновековен събор „Мадарски конник", ще се проведе на Територията на НИАР „Мадара" на 25 и 26 юни. Това ще бъде първо издание на събора, чийто организатори са Регионален исторически музей, Община Шумен и НД „Традиция". В него ще вземат участие реконструктори и любители на историята от цялата страна, като стремежът ще бъде участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се запознаят гостите с бит, облекло, кухня, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи.

Основната програма на фестивала ще се състои на 25 юни. Тогава зрителите ще могат да видя спектаклите „Създатели на Българската държава" и ‘Шишмановия надпис". Участниците ще демоснтрират боравене с хладно оръжие, стрелба с лък. Ще бъдат изнесени и лекции на теми свързано с облеклото, бита, обичаите и въоръжението на българите от средновековието.

По същото време, непосредствено до археологическата база ще се проведе и ежегодния фолклорно-музикален събор във връзка с годишнината от обявяването на Мадарския конник за глобален символ на България. Мероприятието е организирано от кметството в с. Мадара и НИАР „Мадара".

Мястото и времето на провеждането на събора не са избрани случайно. Мадара е обитавано място повече от 5 000 години. Скалите и водата тук са били свещени и магически за траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Тук са се преплитали пътищата на религии, народи и култури. А времето- непосредствено след Еньовден - древния празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си християнство, езичество и губещ дирите си в предисторически времена. Във връзка с него ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди - народни, християнски и езически, връщайки ни към корените, към оная българска древност, изгубена във времето, в които би трябвало да потърсим сила и опора за да не се изгубим като народ.