Предложиха да се оттегли докладна за продажба на общинска земя
Предложиха да се оттегли докладна за продажба на общинска земя / netinfo

Членовете на икономическа комисия към Шуменския общински съвет върнаха за доразглеждане, от администрацията, докладна записка, свързана с продажбата на общинска земя на частна фирма. В искането си, представителите на фирмата, изказваха намерението си да закупят, чрез търг имот в землището на село Вехтово, където да построят модерна акваферма. „Предвиждаме да изградим акваферма за отглеждане на риба и зеленчуци по биологично чист начин", обясни представителят на фирмата Ивайло Здравков. Потенциалните инвеститори, желаят цената, която е определена за декър земя от 1000 лв., да бъде намалена, понеже не отговаря на реалната пазарна цена за подобен имот.

От администрацията обясниха, че земята се продава за сумата, за която е била отчуждена. Членовете на комисията отправиха предложение да се оттегли докладната за юнската сесия на общинския съвет и заедно с частната фирма, администрацията да предложи алтернативно решение за продажба. Например, ако това стане чрез конкурсна процедура, цената ще бъде многократно по-ниска, стига потенциалните инвеститори да се ангажират с конкретен проект и срокове за реализацията му.   

По време на заседанието беше одобрена и корекция в структурата на гробищния парк в Шумен. Зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков обясни, че две щатни бройки на портиер-охранители се налага да преминат като озеленители, понеже се предвижда от западната и северна страна да бъде изградена защитна ограда.

Друго от решенията, взети днес бе одобрението за добиване и ползване от населението на дървесина от горския фонд на общината.