Поставят чипове и реваксинират кучетата в община Шумен
Поставят чипове и реваксинират кучетата в община Шумен / netinfo

Всички безстопанствени кучета в община Шумен ще бъдат реваксинирани и ще им бъдат поставени електронни чипове. Това решиха членовете на Общинската епизоотична комисия по време на днешното си заседание. В момента броят на бездомните кучета в района е около 2000.

 

Д-р Милен Данков от Немския кастрационен център в Шумен обясни, че на ден може да бъдат отлавяни до 10 кучета. Сумата, която ще е нужна за закупуване на въпросните чипове е над 20 000 лв., чието осигуряване ще бъде поискано от община Шумен. Финансово съдействие ще бъде потърсено и от Германия, чрез Немския кастрационен център. Цената на един чип е около 14-18 лв. Беше взето и решение реваксинираните кучета в Шумен, да бъдат пускани на местата, които са обитавали само след подпис на лице или дружество, поемащо отговорност, че ще се грижи за тях занапред.

 

По време на заседанието на комисията бе решено също, шестте кучета, които са удушили лисицата, в района на Кооперативния пазара в Шумен на 8 април, да не бъдат пускани от Кастрационния център. Те ще останат под наблюдение в клетките, в които са затворени отделно едно от друго.

 

От началото на годината до момента това е петият констатиран случай на животно, болно от бяс в общината.

 

По време на днешното заседание д-р Едмон Маринов съобщи, че на 19 март в стопански двор в село Салманово група кучета са нападнали лисица. След назначени изследвания е установено, че тя е била болна от бяс. Няма данни животното да е било в контакт с хора от селото. Петте кучета, които са нападнали и убили лисицата, също са под наблюдение в Кастрационния център в Шумен и няма да бъдат пускани.

 

При друг случай – от 15 април – двама мъже от село Черенча са убили с вила лисица, влязла в двора на къщата на единия от тях, а след това и на другия. Според стопаните, животното не е имало контакт с хора. Проби за изследване не са били изпратени в София, тъй като трупа на животното е бил силно увреден и не е констатирано дали животното е било болно от бяс.   

 

От РВМС припомниха, че стопаните на домашни кучета в общината са задължени да регистрират и да ваксинират животните си. Във връзка с това от общината ще започнат засилени проверки сред хората, отглеждащи кучета.