/ dariknews.bg
Районната избирателна комисия за Шумен, която ще организира и проведе изборния процес по време на вота за европарламент на 26 май ще се състои от 15 души.

Депутатите върнаха старите правила за преференциите

Това сатана ясно по време на провелите се при областния управител проф. Стефан Желев консултации. Партиите обаче, не се разбраха за това кой да заеме секретарската позиция в комисията. Предложения за поста отправиха от БСП и ДПС.

За председателската позиция претенции предявиха единствено от ГЕРБ, като първа политическа сила – предлагайки адвокат Миглена Арсова. За двата заместник-председателски поста бяха предложения направиха от „Обединени Патриоти“ – Цветелина Герджикова и ВОЛЯ – Стоян Русев.

Правната комисия прие връщането на стария праг при преференциите

Квотното разпределение на 15-те РИК-Шумен дава пет позиции на ГЕРБ, четири на БСП,  две на „Обединени патриоти:, по една за ДПС и ВОЛЯ, и по една за политическите сили с представителство в ЕП, съответно „Реформаторски блок“ и „България без цензура“.

В срок до 4 април, със свое решение Централната избирателна комисия трябва да определи състава на РИК-Шумен, както и да посочи кой измежду предложените от БСП Нурай Герджиков и ДПС Ахмед Джамбазов ще заеме секретарския пост.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.