Падат цените на жилищата в Шумен
Падат цените на жилищата в Шумен / netinfo
През третото тримесечие на тази година в област Шумен са издадени разрешителни за строеж на 46 нови жилищни сгради, със 180 жилища в тях, това съобщиха от Териториалното статистическо бюро. Разгънатата застроена площ на сградите е близо 21 хиляди кв. метра. Две трети от предстоящите за изграждане жилищни сгради са еднофамилни. Предстои изграждането и на осем административни сгради с разгъната площ от около 2000 кв. м.

За разлика от останалите периоди, през третото тримесечие само 35 % от разрешителните за строеж на жилищни сгради и 25 % от тези за административните са издадени от община Шумен.

Третото тримесечие е характерно и със спад в цените на жилищата. Спрямо второто тримесечие цените на апартаментите в гр. Шумен спадат с близо 8 на сто, достигайки 995.5 лв./ кв. м. средно за периода юли - септември. Така Шумен се нарежда на първо място сред областните градове по темп на снижение на цените на жилищните имоти, които намаляват в още осем областни града.

Най-високи са цените на кв. м. в столицата и Варна, а най-ниски ( под 800 лв./ кв. м. ) в Кюстендил, Силистра и София – област. По средни цени за третото тримесечие областта ни е на 16-то място в страната, докато през второто тримесечие сме 12 – то място. Средната цена от 1078 лв./ кв. м. регистрирана в гр. Шумен за периода април –юни 2008 г. е най-високата регистрирана цена за града ни, откакто се провежда наблюдението за цени на жилищата. За съпоставка, през същия период на 2007 г. цената е 811.17 лв. / кв. м., а през 2006 г. – 653.2 лв. / кв. м.