От пожарната съветват да изпозлваме внимателно отоплителните уреди през зимата
От пожарната съветват да изпозлваме внимателно отоплителните уреди през зимата / netinfo
От пожарната съветват да изпозлваме внимателно отоплителните уреди през зимата
59579
От пожарната съветват да изпозлваме внимателно отоплителните уреди през зимата
  • От пожарната съветват да изпозлваме внимателно отоплителните уреди през зимата

От шуменската пожарна съветват гражданите да бъдат изключително внимателни при боравенето с отоплителни уреди през зимния сезон. Пожарите в домове зачестиха само за няколко дни след падането на температурите.

Всеки отоплителен уред трябва да бъде използван внимателно - печките на твърдо гориво трябва да се поставят на безопасно разстояние, като предварително коминските тела трябва да бъдат добре почистени, защото именно от непочистени комини често възникват пожари. „Това е най-често пренебрегваната мярка за пожарна безопасност", заяви за Дарик Красимир Колев - началник на звено „Пожарна безопасност и защита на населението" - Шумен. По думите му, опасност крият и отоплителните уреди на газ. „Тези уреди не трябва да остават в работещ режим без надзор, а около тях не трябва да има лесно запалими предмети", допълни Колев.

Електроуредите също трябва да бъдат внимателно експлоатирани и следени, най-честият признак на проблем при тях е появата на миризма на изгоряла пластмаса. В такъв случай трябва незабавно уредът да се изключи, а повредата в ел. системата отстранена. „Използвайте изправни уреди за отопление, които да гарантират безопасната експлоатация", каза още Красимир Колев.