Община Попово
Община Попово / Община Попово

Изграждане на мемориален комплекс на загиналите поповчани във войните и изграждане на фонтан на пл. „Александър Стамболийски” бе обсъдено днес на заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) при Община Попово. Основната тема на заседанието бе разглеждане на инвестиционни проекти за изграждане на обекти в града, включени в Инвестиционната програма на Общината за 2019 година, съобщиха от администрацията.

Община Попово
Община Попово


На заседанието на ОЕСУТ присъстваха представители на ДЗЗД „Консорциум Урбан Груп” – гр. София, спечелили обществената поръчка за изработване на идейните проекти. Диана Петкова – част от проектантския екип на дружеството, обстойно представи на присъстващите разработените идейни проекти за изграждане на мемориалния комплекс и фонтан, като за двата обекта бяха представени по три варианта. 

И в трите варианта за изграждане на първия обект – Мемориален комплекс, основните идеи са за издигане на мемориална стена с монумент и скулптурни фигури. Предвижда се изграждане на сграда, представляваща посетителско-информационен център с музейна част. Прилежащата територия ще бъде решена като вертикална планировка с подходящо благоустрояване и озеленяване, като се маркира подходът към обекта. През тъмната част на денонощието е предвидено ефектно художествено осветление на цялата зона. С реализацията на тези идеи се цели да се засвидетелства почитта към загиналите. 

Община Попово
Община Попово


Вторият идеен проект, който бе представен на вниманието на присъстващите, е за изграждане на фонтан на централния градски площад. С проекта се цели подобряване визията на площада, както и обогатяване на околното пространство и ландшафт, насищане на прилежащата зона с повече зеленина и водна площ. Основната функция на вариантите на разработения проект е създаване на атрактивна зона за отдих и релакс на централния градски площад, като се акцентира на водни ефекти и декоративно художествено осветление.

Първият вариант на проекта е фонтанът да бъде разположен точно в определената за целта зона, като ще представлява водно огледало с монтирана монументална скулптура. По проекта е предвидено изграждането на малък амфитеатър.

Вторият предвижда освен обособяването на основна водна площ на предназначеното място и изграждане на нова водна естакада в посока север и малък амфитеатър, който ще даде възможност за монтиране на подвижна видеостена. 

Община Попово
Община Попово


Третият вариант обединява двата проекта – изграждане на фонтан на площада и мемориал, като при него ще бъдат използвани т. нар. „потапящи” или „сухи” фонтани. 

Преди да се вземе окончателно решение разработените идейни проекти ще бъдат подложени на допълнително обсъждане, което ще се проведе на 23 април /вторник/ 2019 г. от 10:30 ч. в залата на Общински съвет – Попово.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.