Общото събрание на белодробната болница реши сградата да стане общинска
Общото събрание на белодробната болница реши сградата да стане общинска / netinfo

Сградата на белодробната болница да бъде прехвърлена на община Шумен ,решение за това взеха днес членовете на общото събрание на дружеството. Заседанието се проваляше на няколко пъти, след като не се явяваше представител на здравното министерство, но днес това стана факт и събранието се проведе.

След като първо е гласувано община Шумен да прехвърли капитала си от търговското дружество на държавата е последвало одобряването на безвъзмездното прехвърляне на сградния фонд, като собственост на местната администрация. След общото събрание, предстои Министерски съвет окончателно да вземе решение по казуса, преди общината да стане собственик на имота.

По време на събранието бе избран и нов управител на търговското дружество. Поста ще оглави д-р Венцислав Вълчанов, който до края на 2011 г. бе и директор на тогава действащата специализирана белодробна болница. Той заяви, че за момента функциите му, като управител ще са чисто административни. „Почти година няма управител, някой трябва да движи нещата на дружеството, включително дали ще се открива нова болница или ще се ликвидира, някой трябва да я свърши тази работа", коментира д-р Вълчанов.

Общото събрание на белодробната болница реши сградата да стане общинска
netinfo

На въпрос дали е реално белодробната болница отново да заработи, той отговори, че по принцип невъзможни неща няма, но ще бъде трудно. Основен проблем ще бъде набирането на медицински персонал, тъй като при предварителни разговори никой от екипът, който работеше в болницата няма намерение, към момента да се върне на работа, ако лечебното заведение заработи отново.

Зам.-кметът по здравеопазване и социална политика на Шумен Седат Кадир заяви, че бъдещето на сградата предстои да бъде решено. „Оптимист съм, но в момента сме в процес на предпроектни проучвания дали е възможно да възстановим болницата или да се извършва друга дейност", допълни зам.-кметът.