Годишни награди в Търговище
Годишни награди в Търговище / Пресцентър общинска администрация Търговище
23 културни дейци, учители, ученици и състави от Търговище получиха признание за приноса си за развитието на града на церемония по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост - 24 май. На нея присъстваха зам.-кметовете Рая Матева, Митко Панайотов и Емине Якубова, народният представител Танер Али, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет Хатидже Алиева, секретарят на общината Христалина Халачева, просветни, културни дейци и граждани.

В своето приветствие кметът д-р Дарин Димитров заяви „И преди, и сега, творците на историята сте Вие. Хората като Вас, които носят, съхраняват, обогатяват и пренасят през времето - от поколение на поколение образованието, науката и културата ни. Да светят все така умовете и сърцата на всички, призвани и избрани да градят духовните български крепости“.

Носител на наградата в категория „Изящни изкуства” е графити артистът Станислав Трифонов – Насимо за изключителния интерес към първата му самостоятелна изложба в родния му град Търговище и неговите национални и международни участия в „графити“ и „стрийт арт“ фестивали.
В категорията „Мениджмънт и администрация на култура” наградата е за Росица Куцарова за приноса й като директор на Регионална библиотека „Петър Стъпов“ и активната й обществена дейност. За приноса й в опазване и популяризиране на документалното наследство, съхранявано в колекциите на библиотеката и за изграждането на нейна модерна материална база.

Дългогодишният директор на „Държавен архив“ Търговище Светлин Божинов е отличен в категория „Културно-историческо наследство“.

В категория „Самодейно творчество“ наградата е за Школата за естрадно пеене към Центъра за младежки дейности и инициативи, с ръководител Кремена Кряколова. Вече 20 години школата съумява да създаде и подкрепи млади творци в желанието им да пеят и творят чрез музика, да се изградят като истински творци и ценители на изкуството.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата е отличен женски хор „Златна лира“, с художествен ръководител Илиана Иванова.

В сферата на образованието и науката бяха наградени педагози, учителски колективи и ученици.

Шест бяха връчените грамоти за образование и наука на талантливи ученици от Търговище, с постижения в различни национални олимпиади, конкурси и в сферата на спорта.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.