/ БТА
Община Смядово приюти първите бежанци от Украйна, съобщи за БТА заместник-кметът на общината Иван Кюркчиев. Той обясни, че късно снощи в града са пристигнали 14 човека, от които шестима възрастни и осем деца. Най-малкото дете е на седем месеца, има и близнаци - на година и три месеца. Всички те са от района на Одеса.

Бежанците са настанени в ремонтираната наскоро детска градина. Сградата е с централно отопление. Общината осигурява и изхранването им. „Стараем се да им предоставим всичко необходимо, за да се почувстват като у дома си в Смядово. Хората са много наплашени, страхът се чете в очите им“, каза Кюркчиев. 
Той добави, че е обявена и дарителска кампания за набиране на пакетирани хранителни продукти, хигиенно-санитарни материали.

Продуктите могат да се доставят в сградата на общинската администрация в Смядово и в сградата на БЧК в Шумен. Събират се и парични средства по сметката на община Смядово, които ще бъдат предоставени на хората, за да имат възможност сами да си напазаруват.

Кюркчиев каза още, че вече има предложения от работодатели в Шумен за осигуряване на работа на пристигналите в Смядово бежанци. Очаква се скоро да пристигнат и техни роднини. Сградата е голяма, там може спокойно да настаним 50-60 човека, добави заместник-кметът на Смядово. 
БТА