Община Шумен ще съдейства при профилирането на професионалното образование съобразно потребностите на бизнеса
Община Шумен ще съдейства при профилирането на професионалното образование съобразно потребностите на бизнеса / netinfo

“Сериозен проблем за бизнеса, особено след приемането на България в ЕС, е дефицита на квалифицирани кадри и “Алкомет” не прави изключение. Имаме дългосрочна програма за подпомагане на студенти, които след завършването си да работят при нас. За 2008 година сме предвидили 100 000 лева за стипендии, но искаме и общината да ни помогне в реализацията на този важен за нас проект”. Това каза собственикът на “Алкомет” Фикрет Индже при срещата си с кандидата за кмет от ПП ГЕРБ Веселин Златев и кандидатите за общински съветници проф. Добрин Добрев, Христо Дечев, Марин Кунев и ген. Иван Динев. От следващата година професионалните гимназии ще станат общински и местната власт ще има възможността да помага при планирането, приема и определянето на специалностите в тях. ”Искам да подчертая, че Шумен е една от пилотните общини по отношение на този аспект от реформата в образователната сфера”, каза кандидатът за кмет Веселин Златев. Водачът на листата проф. Добрин Добрев се ангажира да съдейства за реализацията на проекта още повече, че в момента във висшето училище се структурира Кариерен център.

Кандидатът за кмет от ПП ГЕРБ Веселин Златев представи професионалния профил на листата за общински съветници и акцентира, че в нея има двама представители на фирмата – един от изпълнителните директори на “Алкомет” Христо Дечев и директорът на направление “Връзки с инвеститорите” ген. Иван Динев. В листата има представители на широк спектър от обществения живот, което показва нашето отношение и нашите приоритети в работата ни през следващите 4 години” подчерта Веселин Златев.

Кандидатът за кмет и кандидатите за общински съветници разгледаха производствените цехове и се запознаха с инвестиционната програма на “Алкомет”. Само за 2008 години в модернизация на завода ще бъдат вложени 7 000 000 евро. Във фирмата работят 900 души и ръководството успешно работи по подобряване условията на труд и по социалната програма на фирмата, стана ясно още от срещата.