Община Шумен ще осигури 100 000 лв. за нова апаратура за болницата
Община Шумен ще осигури 100 000 лв. за нова апаратура за болницата / Дарик-Шумен

Община Шумен ще осигури 100 000 лв. от бюджета си за 2016 г., с които ще бъде закупуена специализирана медицинска апаратура. Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията по здравеопазване към месния парламент. Директорът на болницата д-р Атанас Атанасов е входирал докладна записка с искане за финансова помощ в размер на 200 000 лв., с които да бъдат закупени - респиратор за отделението по Неонатология за 30 000 лв.; електронож за Ортопедия - 20 000 лв. и урологична маса за операции, с пълно оборудване - 150 000 лв.

Зам.-кметът по здравеопазване и социална политика на Шумен д-р Светлана Маркова обясни, че възможностите на бюджета за 2016 г. позволяват да бъде осигурена сумата от 100 000 лв. „По-никакъв начин няма да ощетим болницата, в момента в който има възможност ще дадем и повече средства", поясни зам.-кметът.

Председателят на здравна комисия д-р Стоян Тодоров предложи със 100 000 лв. да бъдат осигурени респиратора, ел.ножа и основата за масата за Урология, тъй като тя позволява останалото оборудване да се добавя на друг етап. Директорът на многопрофилната болница заяви, че на първо време това ще задоволи нуждите. От думите на д-р Атанасов стана ясно още, че МБАЛ-Шумен е направила искане за средства за апаратура и към Министерство на здравеопазването, пари ще бъдат осигурени и от собствения бюджет на лечебното заведение. „Предстоят разговори и с другите общини от областта, които също са акционери в дружеството, което управлява болницата", допълни д-р Атанасов.

Директорът на МБАЛ-Шумен обърна внимание на един от най-сериозните проблеми - този с недостатъчните и остарели асансьори в сградата на Хирургически блок. Той обясни, че единствения асансьор, който може да се използва от пациенти и граждани е изключително натоварен, а е много остарял и състоянието му не може да бъде подобрено. Двата товарни асансьора, които се ползват като служебни, също не са в добро състояние е често се налагало да бъдат използвани и в авариен режим, което крие рискове за сигурността на медици и пациенти.

Единствената възможност да се преодолее проблема е като бъдат изграден два нови - външни асансьора. Според първоначалните разчети на болницата това ще струва около 250 000 лв., средства с които лечебното заведение не разполага. От Община Шумен обясниха, че са наясно с проблема и ще търсят решението му в скоро време. Ще се търся средства и от капиталовата програма на здравното министерство и от местната хазна.

Община Шумен ще осигури 100 000 лв за нова апаратура за болницата
netinfo

По време на днешното заседание на комисията бе решено д-р Румен Генов да представлява Община Шумен в общото събрание на акционерите на многопрофилната болница.