Община Шумен е готова за посрещане на зимата
Община Шумен е готова за посрещане на зимата / netinfo

Град Шумен и населените места в общината са готови за посрещането на зимата, това стана ясно по време на заседание на Общинския щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Представители на РУ на МВР съобщиха, че от полицията са готови да разкрият 9 контролнопропускателни пункта при усложнена зимна обстановка. Те ще бъдат разположени на АМ „Хемус”, на разклоните на "Макак", Мараш и Търговище, както и на други пътни отсечки.

Главен инспектор Красимир Колев от пожарната съобщи, че е осигурено денонощно дежурство на два екипа. Огнеборците разполагат с два автомобила с висока проходимост. Проблем за пожарникарите е проходимостта на улиците „Добри Войников”, Съединение” и „Охрид”, които са задръстени от неправилно паркирани автомобили. Същият проблем имат и от В и К, стана ясно още по време на заседанието. От там се оплакаха, че безразборното паркиране значително увеличава времето за отстраняване на аварии.

От „Титан-БКС” съобщиха, че са сключили договори с външни фирми за почистване на улиците и тротоарите в умен през зимата. Осигурени са достатъчно инертни материали, създаден е оперативен щаб за координация на снегопочистващите машини.

Фирма „Пътнически автотранспорт”-Шумен също е готова за посрещане на зимата. Осигурен е резерв от 50 тона дизелово гориво и 10 тона бензин.

Представители на Е. ОН съобщиха, че до края на седмицата ще са готови с подготовката си за зимни условия. Извършен е ремонт на електропроводите в селата Васил Друмев и Белокопитово, където имаше сериозни проблеми с тока през миналата зима.

От 24 октомври ще бъде въведено денонощно дежурство, което ще следи за състоянието на пътната мрежа и обстановката по пътищата в Шуменско, това съобщиха от Областно пътно управление.

Детските ясли и социални заведения в общината са готови за посрещане на зимата. Отоплението в тях е осигурено, както и в училищата и детските градини, стана ясно още по време на заседанието на щаба.