Общественият посредник отчита ръст на жалбите за първото полугодие
Общественият посредник отчита ръст на жалбите за първото полугодие / netinfo

305 граждани са приети, изслушани и консултирани от обществения посредник на Шумен през първото полугодие на 2015-та. Статистиката показва известен ръст на оплакванията към омбудсмана Иван Капралов спрямо същия период на миналата година. Това става ясно от изготвения шестмесечен анализ за дейността на Обществения посредник, който вече е внесен на вниманието на кмета и Общинския съвет.

Според документа се увеличават жалбите и сигналите, свързани с уличното осветление в Шумен и безстопанствените кучета. Общественият посредник Иван Капралов настоява, че администрацията не трябва да пести усилия в предоставянето на повече информация за свои градоустройствени решения и дава за пример възникналата дискусия около проекта за нов автобусен обръщач в кв. „Боян Българанов".

От анализа става ясно, че общинската администрация се е съобразила с препоръките на омбудсмана и е отменила създадените пречки по процедурата за отпускане на помощи за лечение. Капралов отново поставя въпроса за справедливостта на съществуващата такса от 35 лв. при подаването на сигнал и искането за проверка за незаконно строителство.

Целият текст на анализа е публикуван на http://ombudsmansh.eu/ в рубриката Становища.